Lansarea studiului “Între discriminare, abuz și exploatare. Accesul imigranților la Drepturi Civile”

Header

București, 28 octombrie 2015
Comunicat de presă

Realizat de Asociația Română pentru Promovarea Sănătății (ARPS), în parteneriat cu Societatea Academică din România (SAR) și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în cadrul proiectului “Discriminarea Imigranților în Domeniul Drepturilor Civile – DIM”, studiul expune problemele de integrare ale imigranților din România, analizează cadrul legislativ și identifică o serie de recomandări pentru autoritățile publice, recomandări ce vor face obiectul unui policy brief.

În contextul crizei actuale a refugiaților și imigranților, studiul care se lansează astăzi devine un instrument care poate oferi soluții la problemele structurale descoperite.

Pornind de la obiectivul de a analiza fenomenul discriminării imigranților în România, cercetarea a identificat mai multe forme de discriminare dar și cazuri de abuz și exploatare a imigranților pe piața muncii din România. Principala barieră în calea integrării imigranților, conform rezultatelor cercetării, este lipsa/dificultatea accesului la informații.

“Am pornit de la intenția de a analiza fenomenul discriminării, dar rezultatele au arătat că probleme cel puțin la fel de importante și prezente sunt abuzurile, exploatarea, lipsa de informații”, spune Luciana Lăzărescu, coordonatoarea proiectului.
Cercetarea a analizat accesul imigranților la educație, locuințe, sănătate, muncă, bunuri și servicii. În fiecare dintre aceste domenii au fost evidențiate piedici în calea integrării, de la cele de tip instituțional la comunicare și relaționări personale, în special în cazul în care străinii prezentau trăsături fizice care îi distingeau de majoritate. Migranții care vin în scop de muncă sunt printre cei mai vulnerabili, fiindcă demisia de la un angajator poate atrage în 60 zile expulzarea.

Educația este un alt domeniu important în determinarea opțiunilor viitoare ale străinilor. În sistemul de învățământ universitar studenții din afara Comunității Europene se confruntă cu diverse forme de discriminare instituțională – de la cerința de a plăti taxe suplimentare, la lipsa unor facilități (ex. transport gratuit). După absolvire, străinii se pot confrunta cu noi piedici, dintre care cea mai importantă este imposibilitatea de a-și practica meseria, cum este de exemplu cazul medicinei.

Raportul de cercetare poate fi consultat integral aici.

Cercetarea face parte din proiectul “Discriminarea Imigranților în Domeniul Drepturilor Civile – DIM”, proiect ce își propune să promoveze drepturile omului și să combată efectele discriminării și ale intoleranței față de imigranți.

În continuarea cercetarii, echipa de proiect va realiza, pe baza nevoilor semnalate de imigranți, o serie de acțiuni de advocacy. De asemenea, vor fi elaborate pachete de training pe tema discriminării, abuzului, exploatării și drepturilor imigranților, atât pentru angajații autorităților publice din România, cât și pentru imigranți. Miza este aceea de a contribui la combaterea discriminării și a intoleranței față de imigranți.

Proiectul “Discriminarea Imigranților în Domeniul Drepturilor Civile – DIM” a fost inițiat de ARPS, în parteneriat cu SAR și CNCD, și este finanțat din granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul fondului ONG în România. www.eeagrants.org

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

Mai multe informații la contact.imigranti@gmail.com și www.imigranti.ro.

Footer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*