PRO sau CONTRA înscrierii din oficiu a elevilor la ora de religie

PRO

Patriarhul Daniel

Patriarhul arată într-un comunicat de presă recent, că educaţia religioasă este obligatorie în mai mult de jumătate din statele europene: “Ora de religie este obligatorie în 25 de state din 46 de ţări ale Europei, în Franţa, Albania şi Macedonia materia nu este predată în şcolile publice, iar în restul este facultativă sau opţională.”

Reprezentantul BOR mai argumentează şi că CEDO a decis (în cazul “Folgero contra Norvegiei), că “statele au dreptul de a difuza prin învăţământ sau educaţie informaţii sau cunoştinţe având, direct sau indirect, caracter religios sau filosofic. Convenţia Europeană a Drepturilor Omului nu autorizează ca părinţii să se opună la integrarea unui astfel de învăţământ sau educaţii în programa şcolară”

Un alt argument în favoarea menţinerii reglementării actuale este contribuţia religiei ortodoxe la cultura română şi la educaţia tinerei generaţii: “România, prin tradiţia şi istoria ei europeană, se numără printre statele care asigură libertatea învăţământului religios, datorită contribuţiei educaţiei religioase la formarea şi educarea tinerei generaţii în spiritul valorilor autentice.”

De asemenea, contribuţia religiei la cultura europeană, şi coexitenţa educaţiei religioase cu cea seculară este recunoscută şi de CEDO care a arătat că “în Europa, învăţământul religios este profund legat de învăţământul secular”.

Reprezentantul BOR a argumentat că CEDO impune doar două condiţii pentru respectarea dreptului la libertatea de conştiinţă: Prima este ca părintele sau elevul major “să poată obţine o scutire de participare, în situaţia în care respectivul învăţământ are un caracter confesional accentuat (cauza «Folgero contra Norvegiei»), iar a doua ca “scutirea de a participa să nu implice obligaţia de a motiva în vreun fel solicitarea respectivă (cauza ) “

Patriarhul consideră că aceste două cerinţe “sunt pe deplin respectate în România”, arătând că în atât Constituţia cât şi Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, care prevede, la articolul 18, că “.

În cele din urmă, Patriarhia a mai adăugat şi că statisticile arată că majoritatea tinerilor români aderă la valorile creştine.

“În acest sens, cercetarea naţionala realizată în cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei arată că pentru 85 la sută dintre tinerii din România credinţa religioasă constituie o valoare fundamentală, cu o importanţă decisivă în viaţa proprie.”

Sursă: ProTV.ro
Sursă foto: CampusTV

CONTRA

Csaba Asztalos

Preşedintele CNCD consideră că neconsultarea părinţilor înainte de înscrierea elevilor la ora de religie încalcă dreptul la libertatea conştiinţei, garantat de Constituţie.

“Înscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie – adică de către stat – încalcă dreptul la libertatea conştiinţei, dreptul părinţilor sau al tutorelui legal de a asigura potrivit propriilor convingeri educaţia copilului. Nicio persoană din România nu este obligată să răspundă la o întrebare cu privire la apartenenţa sa la un cult.”

Asztalos crică sistemul actual, prin care părintele trebuie să depună o cerere prin care să ceară retragerea copilului de la ora de religie, în cazul în care doreşte acest lucru, considerând că nu este o alegere reală pentru majoritatea părinţilor.
“Legal ar fi dacă s-ar oferi dreptul oricărui părinte să îşi înscrie sau nu copilul la ora de religie, adică dreptul de a alege, tocmai ce prevede şi Constituţia în art. 29 alin. (6). Dreptul de a înainta o cerere pentru revocarea copilului de la ora de religie este o păcăleală, o comedie, nu o alegere. De ce să înaintez eu o cerere pentru a-mi revoca copilul dacă eu nu am ales să-l înscriu la ora de religie?”

Reprezentantul CNCD a mai prezentat şi o serie de aspecte practice care ar decurge în mod normal din caracterul facultativ al religiei în şcoli. Prima ar fi aceea că profesorii de religie nu ar mai fi angajaţi permanenţi, iar ce-a de-a doua că elevii care nu doresc să urmeze această disciplină ar putea opta pentru activităţi alternative.

“Până la urmă, dacă s-ar recunoaşte (cum ar fi legal) faptul că religia poate fi doar facultativă, atunci profesorii de religie nu a putea fi angajaţi permanent în şcoli, ci doar prin contracte temporare, pe an şcolar.” Mai mult, al mai precizat Asztalos “Ministerul Educaţiei ar fi trebuit să formuleze reguli, cerinţe minime pentru şcoli în vederea asigurării unor activităţi alternative pentru cei care nu frecventează ora de religie”.

Sursă: HotNews.ro
Sursă foto: TVRnews

One Response to PRO sau CONTRA înscrierii din oficiu a elevilor la ora de religie

  1. Touche. Sound arguments. Keep up the amazing effort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*