Raportul Integrității Universitare din România – 2016

Societatea Academică din România, alături de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Federația Studenților din Elveția, a lansat „Clasamentul de integritate al universităților publice din România” la sediul BNR pe data de 17 Noiembrie 2016. Au fost evaluate 48 de universități publice în ceea ce privește: transparența și corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, managementul financiar și performanța academică. Au fost urmărite aspecte precum: cazurile de plagiat, nepotismul, concursurile trucate, presiunile asupra studenților, averile rectorilor, politizarea etc. De asemenea, a fost realizată și evaluarea școlilor doctorale în baza numărului de citări al coordonatorilor de doctorat din fiecare universitate.

Cel puțin 25 din 48 de universități românești care organizează și studii doctorale se plasează sub media națională după criteriile de evaluare folosite de Coaliția pentru Universități Curate (CUC), potrivit raportului făcut public joi de Societatea Academică din România (SAR).

Studiul face parte din proiectul „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților și schimbul de bune practici” și a fost finanțat din fonduri elvețiene. Pentru întocmirea topului universităților au fost folosite șase criterii: transparența și corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, managementul financiar, meritocrația și antidiscriminarea.

Raportul integral este disponibil aici.

One Response to Raportul Integrității Universitare din România – 2016

  1. Pingback: Impostura vine (și) online. Corupția academică. - Marian Popescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*