Rezultatele cercetării SAR privind diagnosticarea capturii statului: de la concept la instrumentul de politici publice

Valentina Dimulescu, cercetător al Societății Academice din România a prezentat joi, 27 iunie, la Bruxelles, în cadrul mesei rotunde “State Capture Assessment Diagnostics: From Concept to Policy Instrument”, principalele concluzii referitoare la fenomenul de captura a statului în România, acestea vizând în principal situația din construcții și din sectorul feroviar.

Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Studii Democratice și a fost centrat pe lansarea celui mai recent raport al său, State Capture Assessment Diagnostics (SCAD) – evaluarea capturii statului. SCAD este un model complet deschis care permite studierea, măsurarea și monitorizarea riscurilor de captura a statului la nivel național și sectorial. SCAD combină datele statistice și din interviuri cu analizele contextuale precum monitorizarea mass-media. Acesta diagnostichează riscurile la nivel de țară și la nivel sectorial pe trei dimensiuni principale: capturarea afacerilor, facilitatorii instituționali și cei de mediu.

Centrul a pilotat SCAD în 5 țări europene – Bulgaria, Cehia, Italia, România și Spania – fiecare având diferite lipsuri de guvernare. Diagnosticul proiectului pilot arată că Bulgaria și România sunt cele mai vulnerabile la posibilitatea de a fi capturate.

În ceea ce privește domeniile, electricitatea, gazul, termoficarea și telecomunicațiile prezintă cel mai mare risc de a fi capturate în cele 5 țări. Totodată, comerțul cu medicamente este un alt domeniu de risc în anumite țări.

Participanții la masa rotundă au scos în evidență că față de acum un deceniu, captura statului este acum bine cunoscută ca o amenințare de politică publică la adresa Uniunii Europene. Acest lucru este valabil în special în contextul extinderii UE și al statului de drept intern.

Participanții au identificat următoarele domenii de politici unde SCAD ar putea fi implementat:

  • statul de drept – SCAD poate sta la baza sau ajuta instrumentul Semestrului European sau viitorul instrument pentru statul de drept;
  • dezvoltarea unui sistem mai cuprinzător și mai adaptabil de monitorizare a luptei împotriva corupției și a bunei guvernări în contextul extinderii este esențială pentru menținerea intereselor și pozițiilor internaționale ale UE;
  • instrumentele financiare și antifraudă – UE ar trebui să caute instrumente care să permită o mai bună măsurare a impactului politicilor sale de coeziune și a modului în care aceasta poate influența în bine ajutorul pe care îl oferă pentru dezvoltare atât în interiorul, cât și în afara Uniunii.

Discuția finală de la masa rotundă a analizat mai atent calea de urmat. Acesta a menționat că UE trebuie să se concentreze asupra integrității tangibile și integrității procedurale față de justiție, corectitudine și restabilirea încrederii în aleșii oficiali. Aceasta este o contribuție esențială a SCAD. Aceasta ar consolida coeziunea internă a UE și ar permite acesteia să contracareze mai bine curentul autoritar în creștere din Europa și din lume.

Participanții au recomandat ca SCAD să continue să se dezvolte în căutarea unor întrebări suplimentare, cum ar fi modul în care apare capturarea statului în primul rând; de ce ar trebui să fie preocupată toată lumea cu ea; ce ar putea fi făcut pentru a aborda acest lucru și cum ar putea ajuta sectorul privat în acest proces.

Raporul integral poate fi citit aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*