SAR e menţionată în topul “Cel mai bun studiu/ raport produs de un think tank în 2011-2012”

Un raport recent publicat de Programul pentru Think-Tank-uri și Societate Civilă al Universităţii din Pennsylvania clasează Societatea Academică din România (SAR) pe locul 51 în topul Think Tank-urilor care au publicat cel mai bun studiu/ raport produs în perioada 2011-2012.

Raportul este intitulat “The 2012 Global Go To Think Tanks Report and Policy Advice” și prezintă principalele tendințe globale referitoare la evoluţia think tank-urilor, statistici relevante şi clasamente. În elaborarea acestui raport au fost consultate 6,603 think tank-uri din 182 de ţări. Acestea au nominalizat un număr de 1647 de think tank-uri, care au luat parte la procesul de selecție. Acest proces a ȋnceput cu o perioadă de nominalizări, urmată de elaborarea unui clasament de către experți și de selecția finală a comisiei.

Una dintre principalele tendințe la nivel global identificate ȋn raport este scăderea din ultimii ani a numărului de think tank-uri nou ȋnfiinţate la nivel mondial. Potrivit raportului, acest lucru are drept principale cauze: ostilitatea mediului politic şi a cadrului legislativ din multe țări, scăderea sumelor alocate pentru finanțarea cercetării ȋn politici publice și faptul că un număr tot mai mare de finanţatori abordează o strategie de finanţare de tipul „project-based”.

Raportul include, de asemenea, informaţii statistice referitoare la think tank-urile din ȋntreaga lume. Acestea din urmă sunt prezente în 182 de țări, 60% dintre ele având sediul în Statele Unite și Europa de Vest. În România funcţionează ȋn prezent 54 think tank-uri, ceea ce ne clasează pe locul 19 ȋn topul țărilor cu cel mai mare număr think tank-uri și pe locul doi în clasamentul ţărilor din Europa de Est, după Rusia.

Raportul poate fi consultat aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*