09.2009: Dezbatere pe marginea raportului “Sfârşitul medicamentelor? O analiză a pieţei şi politicilor privind produsele farmaceutice în România”

SAR a organizat luni, 28 septembrie, o dezbatere cu participarea principalilor actori de pe piaţa farmaceutică, privind modul în care se alocă resursele publice pentru medicamente şi alte servicii medicale, pe de o parte, şi pentru medicamentele generice şi originale, pe de altă parte.

Ideea acestei dezbateri a aparut in contextul in care firmele multinaţionale producătoare de medicamente se confruntă cu explozia costurilor de cercetare şi dezvoltare, in conditiile in care în acest deceniu a devenit de câteva ori mai scump să pui un medicament nou pe piaţă decât în urmă cu un deceniu. De partea cealaltă, guvernele, lovite în bugete de criza globală, se luptă din greu să asigure cetăţenilor un acces cât de cât echitabil la asistenţă medicală, inclusiv la medicamente de ultimă generaţie. Această dilemă socială este de multe ori interpretată ca o dispută între produsele patentate vs. generice, însă problemele reale sunt mult mai complicate decât atât.

În raportul “Sfârşitul medicamentelor? O analiză a pieţei şi politicilor privind produsele farmaceutice în România”, lansat cu acest prilej, SAR argumentează că nu atât evoluţia pieţei globale sau costul în creştere pentru cercetarea-dezvoltarea de medicamente sunt factorii care împovărează bugetul Sănătăţii, ci vechile deficienţe de sistem, precum deciziile opace şi intempestive în stabilirea preţurilor, alocarea distorsionată a fondurilor în sistem, procese care nu urmăresc nevoile reale din societatea românească actuală. SAR pune în discuţie câteva soluţii pentru a evita o adevărată criză a medicamentelor – criza care de abia de aici înainte este posibil să survină cu adevărat – şi pentru a face alocarile de fonduri mai previzibile, transparente şi eficace.

Raportul poate fi comentat pe blog.

Update: Ministerul Sanatatii a avut o reactie la raportul nostru, privind proiectele depuse pentru finantare europeana. Amintim ca in raportul nostru este vorba doar de programele in POS-DCA, privind dezvoltarea capacitatii administrative, nu de toate liniile de finantare europeana. Pana in prezent, pe site-ul Ministerului Sanatatii nu a existat o lista a proiectelor depuse, desi credem ca acest lucru este de maxim interes pentru public. De aceea, apreciem raspunsul prompt al MS si consideram o reusita a raportului nostru faptul ca Ministerul a pus pe site situatia la zi a acestor proiecte depuse.

Persoana de contact: Ana Otilia Nutu –  0723 643 471

Citeste raportul SAR atasat, in PDF, si rezumatul raportului, in Word:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*