SAR despre Legea Accesului la Informaţii Publice: Transparenţa ca instrument de policy

În 2001, o coaliţie de ONG-uri româneşti conduse de SAR a acţionat cu succes ca un catalizator al consensului privind adoptarea Legii Accesului la Informaţii Publice (cunoscută ulterior ca FOIA, după acronimul său încetăţenit în America).

În condiţiile în care iniţiative legislative concurente de la guvern şi din opoziţie fuseseră depuse în parlament, iar o Lege a informaţiilor clasificate era de asemenea în discuţie, în martie 2001 s-a format o coaliţie a societăţii civile care a facilitat consultările între guvern (Ministerul Informaţiilor Publice) şi opoziţie (Partidul Naţional Liberal). Rezultatul a fost un poziţie comună a tuturor celor implicaţi asupra unei propuneri de lege ce a fost mai apoi adoptată de parlament în septembrie 2001. Versiunea finală a FOIA conţine articole şi concepte dezvoltate de societatea civilă românească pe baza experienţei anterioare din Bulgaria şi a Slovacia.

Un an după ce FOIA a fost adoptată, SAR a făcut un studiu pe un eşantion reprezentativ de instituţii locale şi centrale din România pentru a evalua stadiul punerii sale în aplicare. Instrumentele elaborate pentru acest studiu au devenit un standard pentru studii similare în regiune, iar noi vom continua să le îmbunătăţim şi să le folosim pentru a măsura progresul reformei administraţiei publice din România. În 2003-2004 SAR a iniţiat şi a coordonat un program de sprijin din partea unor ONG-uri româneşti şi bulgăreşti pentru parteneri din Serbia şi Croaţia, pentru a folosi modele de buna practică în campaniile pentru transparenţă. În Croaţia FOIA a fost promulgată în 2004. În Serbia se află încă în dezbaterea comitetelor parlamentare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*